Διατροφή

Αρχίζουμε στερεές τροφές εφόσον:

  • Έχει εξαφανιστεί το αντανακλαστικό της γλώσσας. Η παρουσία του αντανακλαστικού αυτού διώχνει προς τα έξω οτιδήποτε στερεό προσπαθήσετε να βάλετε στο στόμα του μωρού.
  • Στηρίζει πολύ καλά το κεφαλάκι του και μπορεί να καθίσει με υποστήριξη
  • Όταν μπορεί να πιάσει διάφορα αντικείμενα
    • Έχει διπλασιάσει το βάρος γέννησης
  • Δείχνει ενδιαφέρον στη θέα του φαγητού στο τραπέζι

Η εισαγωγή στερεών τροφών δε σημαίνει το τέλος του θηλασμού! Αντιθέτως η συνέχιση του θηλασμού με την εισαγωγή των νέων τροφών προφυλάσσει από τροφικές αλλεργίες.
Μην απογοητευτείτε αν το μωρό σας δεν τρώει με ενθουσιασμό από την πρώτη μέρα. Μπορείτε να αφήσετε να περάσουν ακόμα μερικές μέρες και να ξαναδοκιμάσετε.

Εισάγεται στο δεκατιανό (~10πμ) τις πρώτες μέρες και μετά μπαίνει στο απογευματινό γεύμα ~ 5-6 μμ. Ανάλογα με το εμπορικό σκεύασμα που θα επιλέξουμε, ακολουθούμε τις οδηγίες παρασκευής της συσκευασίας (αρχικά την κάνουμε πιο αραιή, μετά πιο πυκνή). Χρησιμοποιούμε νερό που έχουμε βράσει και αποστειρώσει μέχρι τον 5ο – 6ο μήνα. Ενδεικτικά (δεν ισχύει για όλες τις κρέμες):
την 1η μέρα = 20 – 30 γρ νερό + 1 μεζούρα κρέμα
προσθέτουμε σε μία μεζούρα σκόνης σταδιακά νερό χλιαρό (έχουμε βράσει το νερό και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει) και το ανακατεύουμε μέχρι να φτιάξουμε μια ποσότητα έτοιμης υδαρούς κρέμας. Προσφέρουμε στο μωρό λίγες κουταλίτσες και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με γάλα ή θηλασμό
την 2η μέρα = 40 – 60 γρ νερό + 2 μεζούρες κρέμα
την 3η μέρα = 70 – 90 γρ νερό + 3 μεζούρες κρέμα κ.ο.κ
Συνεχίζουμε να αυξάνουμε την ποσότητα κρέμας (και να μειώνουμε αντιστοίχως το συμπλήρωμα γάλακτος στο τέλος του γεύματος) μέχρι το μωρό μας να φτάσει να τρώει ένα πλήρες γεύμα, δηλαδή περίπου 150 – 200 γραμμάρια.

Παραδείγματα «πιο υγιεινών» επιλογών από τα προϊόντα του εμπορίου

  • Hipp Ρυζάλευρo βιολογικής καλλιέργειας
  • Holle Βιολογική ρυζόκρεμα
  • Άνθος ορύζης ΓΙΩΤΗΣ
  • Frezylac Ρυζάλευρο Ολικής Άλεσης
  • Bio-Bebe Ρυζάλευρο Ολικής Άλεσης

Ενδεχομένως τα δημητριακά ολικής άλεσης μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές, οπότε σε περίπτωση που παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο προτιμούμε κάποιο άλλο προϊόν και μπορούμε να ξαναδοκιμάσουμε αργότερα.
Μπορούμε να φτιάξουμε και δικιά μας κρέμα – όχι εμπορίου

Αγοράζουμε ένα πακέτο ρύζι καστανό και βιολογικό κατά προτίμηση. Αδειάζουμε το περιεχόμενο σε ένα δυνατό μπλέντερ ή τρίφτη καφέ (οχι μούλτι) Κονιορτοποιούμε!!! Έτσι έχουμε έτοιμη την πρώτη ύλη-ρύζι σε μορφή σκόνης. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε 200 ml νερό και το βράζουμε σε δυνατή φωτιά. Μόλις κοχλάσει χαμηλώνουμε αρκετά την φωτιά και ρίχνουμε μέσα 50γρ από το ρυζάλευρο που φτιάξαμε. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη συνεχόμενα για 8-10 λεπτά. Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Εκτός της ρυζόκρεμας υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως…

  • Holle Βιολογική κρέμα κεχριού
  • Humana Κρέμα Δημητριακών, χωρίς γάλα

Μετά τον 6ο μήνα μπορούμε να εισάγουμε κρέμες που περιέχουν και σιτηρά (σε κάθε κρέμα αναγράφεται από ποιο μήνα επιτρέπεται)

  • Hipp κρέμα 7 δημητριακών
  • Biobebe
  • κρέμα με μήλο & δημητριακά ολικής άλεσης βιολογικής καλλιέργειας
  • κρέμα με μπανάνα & δημητριακά ολικής άλεσης βιολογικής καλλιέργειας
  • κρέμα με δημητριακά ολικής άλεσης βιολογικής καλλιέργειας
  • Frezylac Βιολογική Κρέμα Βρώμη Ολικής Άλεσης με Γάλα-Μήλο-Βανίλια για βρέφη μετά τον 6ο μήνα.
    (Περιέχει γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας.)

7 ημέρες μετά την εισαγωγή της κρέμας ξεκινώ φρουτόκρεμα!

Εισάγεται στο 2ο γεύμα ~ 10 πμ. Χρησιμοποιούμε φρέσκα φρούτα, κατά προτίμηση εποχής!
Την 1η μέρα ξεκινάμε με 1 μήλο + 1 αχλάδι αλεσμένο με λίγο νερό. Προσφέρουμε στο μωρό λίγες κουταλίτσες και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με γάλα ή θηλασμό. Την 2η-3η μέρα αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα. Την 4η μέρα, πολτοποιούμε ½ μήλο + ½ αχλάδι + ½ μπανάνα. Στη συνέχεια ανά 2-3 ημέρες μπορούμε να προσθέσουμε και κάτι καινούργιο όπως πορτοκάλι, μανταρίνι το χειμώνα και ροδάκινο βερίκοκο- πεπόνι κ.α. το καλοκαίρι (ένα καινούργιο τη φορά, πάντα !) Γενικώς συνδυάζουμε 3 με 4 φρούτα/ γεύμα σε ποικίλη αναλογία (κατά τα γούστα του παιδιού). Σκοπός είναι να φτιάχνουμε ποσότητα περίπου 200 γρ.(3-4 φρούτα). Όταν το μωρό μας φτάσει να τρώει μία ικανοποιητική ποσότητα, στο τέλος του γεύματος μπορούμε να δίνουμε νερό αντί γάλα. Κρατήστε προς το τέλος του έτους φρούτα με σπόρους, όπως το ακτινίδιο, η φράουλα, το σύκο. Επαρκής ποσότητα είναι να τρώει το μισό από κάθε φρούτο. Εννοείται ότι, όταν κλείσει το χρόνο δεν αλέθουμε πλέον τα φρούτα, του τα δίνουμε να τα μασήσει, σε κομμάτια. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα φάει μικρότερες ποσότητες.
Αφού εισάγουμε με επιτυχία τη φρουτόκρεμα με τα τρία πρώτα φρούτα ξεκινάμε μεσημεριανό!

Μεσημεριανό γεύμα.
Αρχικά ξεκινάμε με νερόβραστα λαχανικά πατάτα – καρότο – κολοκύθι. Τα λαχανικά τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βράζουμε ΧΩΡΙΣ ΑΛΑΤΙ και χωρίς λάδι σε ένα κατσαρολάκι με νερό που μόλις τα σκεπάζει. Όταν βράσουν τα πολτοποιούμε στο Multi. Στον πολτό προσθέτω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, αργότερα και 2-3 σταγόνες χυμό λεμονιού. Προσφέρουμε στο μωρό λίγες κουταλίτσες και στη συνέχεια συμπληρώνουμε με γάλα ή θηλασμό. Τη 2η-3η μέρα αυξάνουμε σταδιακά την ποσότητα. Σκοπός είναι να αυξήσουμε την ποσότητα που το μωρό τρώει μέχρι περίπου τα 150ml. Όταν το μωρό μας φτάσει να τρώει μία ικανοποιητική ποσότητα, στο τέλος του γεύματος μπορούμε να δίνουμε νερό αντί γάλα. Αφού ολοκληρώσουμε με τη βασική χορτόσουπα (ΕΧΟΥΜΕ ΦΤΑΣΕΙ ΑΙΣΙΩΣ ΣΤΟΝ 6ο μήνα) προσθέτουμε κρέας – συνήθως μοσχάρι. Προτιμούμε ποντίκι, 40-60 γρ/ μερίδα. Αφαιρούμε το ορατό λίπος και το βάζουμε να βράσει περίπου 30 λεπτά πριν τα λαχανικά. Μετά το ξαφρίζουμε και προσθέτουμε τα λαχανικά, μέχρι να βράσουν και αυτά. Όταν βράσουν τα πολτοποιούμε στο Multi, και μαζί και λίγο από το ζωμό για να πολτοποιηθεί καλά το μίγμα. Στον πολτό προσθέτω 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο στο τέλος και 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού. Θέλουμε να γίνει ένας πουρές που να «στέκεται» και να μην «τρέχει» από το κουτάλι, ώστε να είναι επαρκής θερμιδικά. Ιδανικά θα πρέπει να τρώει σε κάθε γεύμα τόση ποσότητα σε κρέας όσο η γροθιά του – οπότε υπολογίστε, γιατί συνήθως θα φτιάχνετε ποσότητα για δύο μέρες – ημερήσιες ποσότητες είναι πολύ μικρές για να μαγειρευτούν. Στις επόμενες ημέρες θα προσθέσετε διαδοχικά λαχανικά όπως κρεμμύδι, φασολάκι, παντζάρι, σελινόριζα, σπανάκι, κουνουπίδι, μπρόκολο, αρακά κλπ και θα δοκιμάσετε και άλλα είδη κρέατος, όπως κοτόπουλο (προς το τέλος του 6ου μήνα), αρνί, κατσίκι… Σε επόμενη φορά δοκιμάστε να αλλάξετε τις αναλογίες. Μπορούμε να δοκιμάσουμε και μυρωδικά – άνηθο, μάραθο, μαϊντανό, σέλινο, πράσο, και να δούμε τι του αρέσει… Μία αλλαγή τη φορά!
Δίνω εναλλάξ κοτόπουλο ή γαλοπούλα με κάποιο κόκκινο κρέας x 6 / εβδομάδα. Μία μέρα/εβδομάδα μόνο χορτόσουπα.
Καλύτερα είναι να συνδυάζεται το κρέας με λαχανικά παρά με ζυμαρικά, που μπορεί να εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.
Μετά το γεύμα προσφέρω νερό !!!