Το παιδί σας αναπτύσσεται και αποκτά σε μεγαλύτερο βαθμό τον έλεγχο του σώματος του
Το μωρό σας είναι ήδη παιδί! Πρόκειται για το στάδιο που αφήνει πίσω του την ηλικία της εξάρτησης και οδεύει ολοταχώς προς τη σχολική ηλικία της μάθησης. Τους επόμενους μήνες θα είναι λιγότερο φασαριόζο και εσείς θα μπορέσετε να το χειριστείτε με περισσότερη ευκολία. Γεύεται, μυρίζει, ακουμπάει και απολαμβάνει τον κόσμο. Ελέγχει το σώμα του καθώς περπατάει και σηκώνει παιχνίδια.
Πλέον στην ηλικία των 30-33 μηνών έχει να επιδείξει καλύτερες δεξιότητες σε καθημερινές δραστηριότητες όπως είναι το ντύσιμο και η ώρα του φαγητού. Η διάρκεια συγκέντρωσης της προσοχής του αρχίζει να μεγαλώνει, οπότε η τηλεόραση μπορεί να κεντρίσει περισσότερο το ενδιαφέρον του. Φροντίστε να παρακολουθεί περιορισμένη ώρα και προγράμματα που θα το ψυχαγωγήσουν.
Να ακούτε πάντα αυτό που έχει να πει το παιδί σας, σαν να είναι το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο.
Να επικοινωνείτε μαζί του και να του αφιερώνετε χρόνο ώστε να μπορεί να καταφέρει πράγματα μόνο του, με τη δική σας διακριτική καθοδήγηση και ενθάρρυνση. Τα αποτελέσματα θα σας καταπλήξουν.
Τι μπορεί να κάνει το παιδί σας στην ηλικία των 30-33 μηνών:
- Πηδάει περίπου 8 εκατοστά μακριά από εκεί που στεκόταν.
- Ανοίγει και κλείνει το ψαλίδι.
- Πίνει νερό από ένα μικρό ποτήρι χωρίς βοήθεια, παρόλο που ακόμα μπορεί να πιτσιλιστεί.
- Ακολουθεί διαταγές που περιλαμβάνουν όχι περισσότερα από δύο μέρη πχ «Βρες τα παπούτσια σου και πάρε το παλτό σου».
- Έχει αντίληψη του μεγέθους, όπως «μεγάλο» «ψηλό».
- Αρχίζει να χρησιμοποιεί διάφορα μέρη του λόγου όπως προθέσεις, τον πληθυντικό αριθμό, κτητικές αντωνυμίες, καταλήξεις ρημάτων.
- Ζωγραφίζει κάθετες και οριζόντιες γραμμές και κύκλους.
- Ονομάζει γνώριμους ήχους.
- Ελέγχει την ένταση της φωνής του 9 στις 10 φορές.
- Φοράει μόνο του μπουφάν ή ζακέτα, πουκάμισο κλπ.
- Βρίσκει το μπροστινό μέρος στα ρούχα του.
- Βουρτσίζει τα δόντια του όταν του λένε να το κάνει.
- Λέει τι κάνει κάποιος, σε μια εικόνα που του δείχνουν.
- Περπατάει προς τα πίσω.
- Χτίζει πύργους με 5-6 κύβους.
- Ξεκουμπώνει μεγάλα κουμπιά.
- Τρέχει γρήγορα.
- Πλένει και σκουπίζει τα χέρια του.
- Κάνει παιχνίδια προσποίησης, π.χ. κάνει πως ταΐζει την κούκλα του.
- Κάνει ποδήλατο με τρεις ρόδες.
- Αντιγράφει γραμμές και κύκλους.
- Βιδώνει και ξεβιδώνει καπάκια.
- Θέτει σε λειτουργία μηχανικά παιχνίδια.
- Πίνει από ένα ποτήρι χρησιμοποιώντας καλαμάκι.
- Χρησιμοποιεί την τουαλέτα χωρίς βοήθεια, έχοντας βέβαια σπάνια μικροατυχήματα!
Aποφύγετε να το επιπλήξετε.
Το παιδί σας αναπτύσσει τις γλωσσικές του δεξιότητες
Το παιδί σας μαθαίνει τον κόσμο με το να σας παρακολουθεί και να επαναλαμβάνει τα πράγματα που κάνετε εσείς. Η ηλικία των 36-39 μηνών είναι η καλύτερη περίοδος για να αρχίσετε να λύνετε απλά προβλήματα με το να ρωτάτε απλές ερωτήσεις και να αφήνετε τα παιδί σας να σκεφτεί τρόπους να απαντήσει.
Ο καλύτερος τρόπος μάθησης είναι το παιχνίδι. Παίξτε μαζί του παιχνίδια που του επιτρέπουν να επιλέγει και να αποφασίζει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάνει κάτι.
Το παιδί σας μαθαίνει να εκφράζει τα συναισθήματα του
Το παιδί σας σε αυτή την ηλικία μπορεί συχνά να ονειρεύεται και εφεύρει φανταστικές καταστάσεις. Δεν θα μπορέσετε να εκπληρώσετε όλες του τις ευχές και προσδοκίες αλλά πρέπει να του δείξετε τον σεβασμό που αξίζει με το να το ακούτε προσεκτικά. Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφράζεται ελεύθερα και ενθαρρύνετε το να σας δείχνει τα αισθήματα του. Δείξτε του τρόπους να εκφράσει τον θυμό του και άλλα αρνητικά συναισθήματα που όμως δεν βλάπτουν κανένα άλλο.
Θυμός
Το παιδί σας είναι θυμωμένο: Η γλώσσα του σώματός του σας δείχνει ακριβώς πόσο θυμωμένο είναι.
Γιατί είναι θυμωμένο; Σας ζήτησε κάτι και εσείς του απαντήσατε «όχι». Σας δείχνει με την σειρά του ότι είναι θυμωμένο. Εδώ είναι ένας θετικός τρόπος να χειριστείτε την κατάσταση:
Παιδί: «Δεν σε αγαπάω εάν δεν με αφήσεις να το κάνω. Σε μισώ!»
Μαμά: «Φαίνεσαι θυμωμένος»
Παιδί: «Είμαι! Δεν σε πάω»
Μαμά: «Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένος όταν δεν παίρνεις κάτι που θέλεις πολύ. Μερικές φορές και εγώ θυμώνω για τον ίδιο λόγο. Όταν νιώθεις έτσι είναι καλύτερα να μιλάς για αυτό. Ίσως εάν σου πω γιατί είπα όχι θα καταλάβεις και θα συμφωνήσεις και δεν θα είσαι τόσο θυμωμένος μαζί μου. Ο λόγος είναι ότι……..»
Σημειώστε ότι το παιδί σας μπορεί να συνεχίσει να είναι θυμωμένο. Εάν κάθε φορά που γίνεται αυτό έχετε μια ήρεμη ανταπόκριση και του εξηγείτε γιατί γίνεται αυτό, το παιδί εύκολα θα κουραστεί με την στάση σας και θα προχωρήσει σε μια άλλη δραστηριότητα. Με λίγα λόγια θα ξεχαστεί εύκολα.
Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί σας να διαχειριστεί τον θυμό του. Να μάθει να τον εκφράζει μέσα από τη ζωγραφική, τον χορό, με μία βόλτα, χωρίς να γίνεται επιθετικό. Ένας σωστός τρόπος από τη μεριά σας είναι η υποχώρηση. Δώστε του χρόνο να σκεφτεί τι συνέβη και μη το επιβαρύνετε με ευθύνες. Μη προσπαθήσετε να του δώσετε λύσεις όταν το απαιτήσει.
Αφήστε το να ηρεμήσει και πείτε του ότι θα το συζητήσετε αργότερα. Μια καλή τεχνική είναι να καθοδηγήσετε το παιδί σας να παίρνει σωστές αναπνοές. Να ξεκινήσει με 3 ανάσες και στη συνέχεια να μετρήσει από μέσα του μέχρι το δέκα. Δείξτε υπομονή, διατηρήστε τον αυτοέλεγχο σας και προσπαθήστε να αγνοήσετε φράσεις που μπορεί να σας πει όταν είναι θυμωμένο όπως ‘’είσαι κακιά μαμά’’. Να θυμάστε πάντα πως πρόκειται για την εκπαίδευση του παιδιού σας.