
Όταν αντικρίζετε για πρώτη φορά το μωρό σας, μετά από προσμονή μηνών, «εισέρχεστε σε έναν καινούργιο κόσμο, τον κόσμο των γονέων».
Η επιστροφή από το μαιευτήριο στο σπίτι με το μωρό στην αγκαλιά σας, σηματοδοτεί την αρχή μιας πρωτόγνωρης «περιπέτειας» στην ζωή σας. Η χαρά σας είναι μεγάλη, αλλά παράλληλα μπορεί να αισθάνεστε άγχος και ανησυχία. Τα μωρά έχουν πολλές ανάγκες, οι οποίες αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, με κύρια ανάγκη την σίτιση.
Το μητρικό γάλα είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη τροφή για το βρέφος με πολλαπλά οφέλη: προστατεύει από τις λοιμώξεις και ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή.
Επίσης ο θηλασμός ενισχύει την δυαδική σχέση μητέρας – παιδιού και επιπλέον έχει συσχετιστεί με την καλύτερη νευροαναπτυξιακή έκβαση των παιδιών αυτών.
Ο μητρικός θηλασμός είναι πλήρης διατροφή για τους 6 πρώτους μήνες της ζωής και πρέπει να συνεχίζεται και μετά την προσθήκη των στερεών για όσο διάστημα το επιθυμούν η μητέρα και το παιδί.
Τα τελειόμηνα νεογνά σιτίζονται όποτε πεινάσουν, συνήθως κάθε 3 ώρες. Τις πρώτες μέρες της ζωής η χωρητικότητα του στομάχου τους είναι μικρή κι αυξάνεται σταδιακά καθώς μεγαλώνει, με αποτέλεσμα τις πρώτες μέρες της ζωής η ποσότητα του γάλακτος είναι μικρότερη και τα γεύματα περισσότερα.
Υπολoγίζεται ότι το 1ο τρίμηνο της ζωής, για να καλυφθούν οι θερμιδικές ανάγκες και τα υγρά του βρέφους χρειάζονται 150-200ml γάλακτος /kg το 24ωρο.
Οι καλά βρεγμένες πάνες (4-6/24ωρο) , οι κενώσεις (1/24ωρο ή και μετά από κάθε γεύμα) καθώς και η αύξηση βάρους σώματος, υποδηλώνουν επαρκή πρόσληψη υγρών.
Δεν χρειάζεται να τα ξυπνήσετε για να τα σιτίσετε εκτός κι αν έχουν περάσει περισσότερο από 4-5 ώρες.
Τα νεογνά συνολικά κοιμούνται τουλάχιστον δεκαέξι ώρες ημερησίως και ξυπνούν κάθε 2-4 ώρες ύπνου, γεγονός που ταλαιπωρεί τους γονείς.
Ευτυχώς για τους γονείς η ταλαιπωρία αυτή δεν διαρκεί πολύ, γιατί τα περισσότερα μωρά μετά τον 2 ο μήνα ζωής κατάφέρνουν να κοιμηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα την νύχτα. Κατά τον ύπνο συστήνεται η ύπτια θέση (ανάσκελα), προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Όταν το μώρο είναι ξύπνιο μπορείτε να το βάζετε σε πρηνή θέση (μπρούμυτα), όμως πάντοτε με επίβλεψη. Έχει βρεθεί ότι η πρηνής θέση βοηθά στην κινητική εξέλιξη των βρεφών.
Το μωρό κλαίει «ΣΥΝΑΡΓΕΜΟΣ!»
Ηρεμίστε, όλα τα μωρά κλαίνε! Ένα μωρό μπορεί να κλαίει για 2 ή περοσσότερες ώρες ημερησίως. Με το πέρασμα του χρόνου θα μπορείτε να διακρίνετε το κλάμα που οφείλεται, σε πείνα ή σε άλλη αιτία. Οι κωλικοί του 1 ο τριμήνου είναι συχνοί αλλά ευτυχώς παροδικοί. Παρατηρούνται συχνότερα στα κορίτσια από τα αγόρια. Εμφανίζονται μετά την πρώτη εβδομάδα ζωής, συνήθως απογευματινές ή βραδυνές ώρες. Το μωρό ξαφνικά έχει έντονη ανησυχία, κλαίει, κοκκινίζει, μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά του και αποβάλλει αέρια.
Το κράτημα του μωρού με την κοιλιά του να πιέζεται στα γόνατά σας μπορεί να το ανακουφίσει.
Αναμφισβήτητα η ψυχραιμία σας, το άκουσμα της ήρεμης φωνής σας και η αγκαλιά σας είναι η καλύτερη θεραπεία των κωλικών του πρώτου τριμήνου.
Φροντίστε το μωρό σας χωρίς άγχος, με πολλή αγάπη.
Μην απογοητεύεστε με τις δυσκολίες.
Είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρετε.
Μη ξεχνάτε ότι «γονιός δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!»
Δρ. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ Ι. ΡΕΡΡΑ
Παιδίατρος
Επιστημ. Συνεργάτης Ν. Παίδων ¨Αγία Σοφία¨
Παιδίατρος ¨ΙΑΣΩ¨ Παίδων
Σύμβουλος Μητρικού Θηλασμού